Metal Teknolojisi Alanı

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

Okulumuz Mimar Sinan Endüstri Meslek  Lisesi bünyesinde bulunan  Metal Teknolojsi Alanı,1924 yılında Topyatağı mevkiinde kurulan sanat okulu bünyesinde "demir işleri" bölümü olarak eğitim öğretime açılmıştır. İlkokuldan sonra 3 yıl ortaokul 3 yıl lise olarak başlayan eğitim öğretim 1969 yılından sonra lise dengi sayılarak 3 yıl olarak 2004 yılına kadar devam etmiştir. 2005 yılından itibaren 4 yıllık Eğitime geçmiştir. Bölümümüz ağırlıklı olarak oksi-gaz kaynakçılığı ve ocak demirciliği kısımlarıyla başladığı eğitim öğretime şu anda teknolojik gelişmeler doğrultusunda

28.09.2023 79

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

• Doğal gaz boru kaynakçılığı
  • Oksigaz kaynakçılığı
  • Elektrik ark kaynakçılığı
  • Gazaltı kaynakçılığı
  • Otomatik kaynak yöntemleri
  • Soğuk şekillendirme
  • Sıcak şekillendirme
  • Sac işlemi
  • Alüminyum doğrama
  • PVC doğrama
  • PVC dış cephe kaplama kısımlarıyla devam etmektedir.

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI  DALLARI

• Kaynakçılık Dalı
  • Madeni Doğrama
  • Çelik Konstriksiyon
  • Isıl İşlem

dallarına ayrılmıştır

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Metal teknolojisi alanı, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özelliğinden dolayı ülkeler metal teknolojisi alanının geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.

Metal teknolojisi; metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır.

Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır. Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Metal  teknolojisi elemanı olmak isteyenlerin; duyu organları (görme ve işitme vb.) işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el, ayak ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, titiz, yaratıcı, mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen, üç boyutlu düşünen,fizik, malzeme ve işleme bilgisine sahip, sabırlı  , ekip çalışmasına yatkın, kendisi ve çevresi ile barışık, kişilik özellikleri gelişmiş, ülkesini ve insanları seven, çevreye duyarlı kişiler olması gerekir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksek okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.

• Makine
  • Hasat Sonrası Teknolojisi
  • Mekatronik
  • Tarım Alet ve Makineleri
  • Metalürji Malzeme
  • Metalografi ve Malzeme Muayenesi
  • Gemi makinaları

Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre 4 yıllık (lisans) Metal Öğretmenliği programına ek puan alarak devam edebilirler.

METAL TEKNOLJİSİ ALANINDA YAPTIĞIMIZ İŞLERDEN BAZILARI:

Bölümümüzde öğretmen ve öğrenciler tarafından yapılan işlerden bazıları;

• Madeni doğramalar;
  • Çelik kapı, pencere ve vitrinler
  • Çelik bahçe ve pencere parmaklıkları
  • Sac panjur
  • Oyun parkları
  • Okullara sıra ve askılık yapımı
  • Çelik dolaplar
  • Çelik büro malzemeleri
  • Ferforje balkon, pencere, kapı ve bahçe parmaklıkları
  • Ferforje sehpalar
  • Ferforje askılıklar
  • Ferforje süs eşyaları
  • Alüminyum doğrama kapı, pencere ve vitrinler
  • Paslanmaz çelik yapılan işler
  • Sehpalar
  • Ameliyat masası
  • Serum askısı
  • Kadavra kazanı
  • Hasta yemek masası
  • Servis arabaları
  • Cr-Ni mutfak araç ve gereçleri
  • Bıldırcın kafesleri
  • Depo yapımı
  • Hayvan iskelet askıları
  • Spor malzemeleri
  • Basket potaları
  • Voleybol direkleri
  • Barfiks ve paraleller
  • Masa Tenisi masaları
  • Batmington ayakları
  • Kale direkleri
  • Alüminyum ve paslanmaz çelik kaynağı
  • Döküm kaynağı

ATELYE ÇALIŞMALARI

Metal Teknolojisi Alanı bölümü döner sermayesinde Metal Teknolojisi Alanı ile ilgili her türlü iş yapılabilmektedir. Metal Teknolojisi Alanı atölyesi teknolojik gelişmelere uygun olarak gerekli makine, takım ve aletlerle donatılmıştır. Atölyede mevcut faal olarak çalışan makinelerimiz:

1. Giyotin makas (2 adet)
  2. Abkant pres
  3. Eksantrik pres (60 tonluk)
  4. Hidrolik otomatik boru bükme
  5. Matkap tezgahı (2 adet)
  6. Gazaltı kaynak makineleri (MAG 5 adet, TiG 1 adet)
  7. Oksi gaz kaynak takımları
  8. Elektrik ark kaynak makineleri
  9. Alüminyum doğrama makineleri
  10. Yeterli sayıda çeşitli el takımları

Kamu kurum ve kuruluşlarında, kooperatiflerde yasa gereği ihale ve teklif verilmeden bölümümüze sipariş açılabilmektedir. Açılan siparişler Milli Eğitim Bakanlığı garantisi altında yapılmaktadır. Sipariş açma 3/1 peşinat, geri kalan iş tesliminde olarak yapılmaktadır.

Kaynak: https://aydinmsinaneml.meb.k12.tr/icerikler/metalteknolojisialani_187570.html